De URL van Daenelia Designs is al in gebruik sinds ik mijn bedrijf gestart ben. Toch ben ik nog lang niet klaar met het ontwerp van mijn site. Dat is geen goede promotie voor mijn bedrijf, aangezien ik natuurlijk websites ontwerp en maak voor anderen. Waarom is het zo moeilijk om je eigen site te ontwerpen en waar loop je tegen aan?

Van websites maken word ik blij, zeg ik altijd. En dat is ook echt zo. Het opzetten van mijn eigen professionele site is gek genoeg het moeilijkste van alle werkzaamheden in mijn bedrijf. Als ZZP'er ben ik natuurlijk ook maar alleen en zijn er altijd andere zaken die ik belangrijker vind om te doen. Maar juist voor een website ontwerper is een prachtige eigen site, van eigen hand, het beste visitekaartje dat er is. Een mooie site en je wordt er nog blij van ook! Hoe mooi is dit vak?!

De realiteit is dat ik me besef hoeveel er mogelijk is op het gebied van webdesign en dat dan de keuzestress toeneemt. Maar ook de andere kant van deze medaille: hoe ingewikkeld het soms kan worden om bepaalde functionaliteiten in te bouwen en heb ik daar wel zin in als het alleen maar voor mijzelf is? Zelfs wanneer je gebruik maakt van een cms (content management systeem), heb je nog steeds heel veel keuzevrijheid en opties om maar te blijven tweaken. Ik moet echt leren om niet elke week een andere layout op opzet te bedenken. En bedenken is nog niet uitvoeren.

Voor de klanten die ik bediend heb is het veel simpeler. Zij hebben al een beetje een visie en sturen bij als mijn uitvoering daar niet op aansluit. Tegelijk kan ik ook makkelijker beslissingen nemen voor een ander. Ik zie duidelijker waar voor een ander de kansen liggen, waar hun kracht in zit en ik kan hun passie goed vertalen naar wat er nodig is op hun bedrijfswebsite. Het is simpeler om een ander voor te houden dat je soms gewoon knopen moet doorhakken. Dat is precies waar ik zelf ook sterker in kan zijn. Geen enkele beslissing staat in steen gebeiteld en soms is 'goed genoeg' veel beter dan helemaal niets.

Het verschil tussen voor mijn eigen website beslissen en voor een ander ligt ook in het vertrouwen hebben in je eigen vaardigheden. Weten dat je iets kan en daar ook in geloven zijn voor mij toch twee verschillende dingen. Het is niet zo dat ik anderen gewoon op hun woord geloof, maar ik zie de potentie en de ervaring die anderen hebben helder. In mij schuilt toch zowel een perfectionist als een 'imposter' van het welbekende syndroom. Maar ik heb een oplossing voor mijn probleem gevonden. Gewoon: doen. Hak die knoop door, ga aan de slag.

Door dingen gewoon te doen, en alle adviezen op te volgen die ik aan anderen geef, bevestig ik dat ik het kan. Soms moet je gewoon beginnen. Je leert wel door te doen. Steeds maar blijven twijfelen en uitstellen levert zeker niets op. Natuurlijk blijf je nadenken en evalueren, maar stilstaan is niet het antwoord. Mijn eigen site ontwerpen zou een feestje moeten zijn en daar doe ik het voor.

We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.